1. Tijdens het breien en haken voor Jip keek ik graag naar comedians op Netflix. Ik heb heel hard gelachen. Dat lachen deed pijn aan mijn buik op een gegeven moment. Net als niezen. Heb je daar ook last van? Kruis je armen voor je buik en hou zo je buik vast als je moet niezen of lachen. Dit geeft je steun zodat het geen pijn doet.
  2. Ik heb vaak getwijfeld aan het hoe en wat met schaamhaar. Het begon met het lezen van een boek over zwangerschap toen ik net zwanger was. Ze schreven dat een ‘geharkt tuintje verzorgder oogt’. Ik vind dat een stom pseudoniem en voelde me een beetje beledigd. Oordelen over lichamen of lichaamshaar is niet nodig. De eerste echo was bij mij inwendig, er moest meer bloot dan alleen een shirt omhoog. Daar had ik geen rekening mee gehouden, ik was er door dat boek een beetje onzeker over geworden terwijl ik me daar helemaal niet mee bezig wilde houden. Ik dacht liever aan ons kindje. Dit was natuurlijk niet de laatste keer tijdens mijn zwangerschap dat ik full birthdaysuit ergens zou liggen dus ik besloot me er niet druk over te maken. Toen ik 30 werd kreeg ik een oproep om een uitstrijkje te maken om te checken of mijn baarmoeder gezond was. Toen maakte ik me daar ook druk om. Ik vroeg toen aan de huisarts of het haar iets zou uitmaken. Ze vond het een grappige vraag en zei dat het niet uitmaakte of het gladgeschoren of naturel was maar dat ze ‘gewassen’ wel prettig vond. Dat vond ik een fijn antwoord.
  3. Je kunt voorafgaand aan je zwangerschap een test doen (over goed plannen gesproken) om te checken of je al een keer toxoplasmose hebt gehad. Dat is misschien minder stressen als je wel noodgedwongen die verdwaalde kattendrol op moet ruimen, of als je per ongeluk een stukje rood vlees eet omdat het restaurant het niet heeft doorbakken zoals je vroeg (beide kwamen voor tijdens mijn zwangerschap). Dat is weer een zorg minder van de lange zorgenlijst. Scheelt echt! Had ik er eerder van geweten dan had ik die test gedaan.
  4. Niet alleen zwangerschapskleding en babykleding kan tweedehands, alles wat je nodig hebt, heeft een ander al een keer gekocht. Let er wel op dat het piepschuim van de autostoel heel is. Dat kan beschadigd zijn door een ongeluk. In dat geval kun je het beter niet meer gebruiken. Het kan ook beschadigd zijn door gepulk van een peuter-kleuter of huisdier. Dan bestel je simpelweg nieuw piepschuim via een bekende baby winkel.
  5. Qua kleding tijdens je zwangerschap kan er een hoop normale kleding op standje rekbaar. Maar wat ik wel echt nodig had waren andere bh’s. Ik werd steeds breder en ik ben al vrij groot. XL zat strak. Zo strak dat ik er chagrijnig van werd. Tip: Zoek een leuke bh uit en gebruik zoveel verlengers als je nodig hebt. Dat bestaat gewoon.
  6. Mocht je op vakantie gaan, ga dan in het 2e trimester. Mocht je met het vliegtuig gaan, dan kan je bij de douane aangeven dat je zwanger bent als je liever niet door de Security Scan wilt. Je krijgt dan een body search van een vrouw.
  7. Na de geboorte van Jip kregen we een brief of we alle zorgtoeslag voor dat jaar wilden terugbetalen. Dat was best wel kut want het was veel. Als ze aan het begin van een kalenderjaar was geboren was dat aanzienlijk minder geweest. Check dus wat je moet gaan teruggeven en zet je toeslag maandelijks opzij als je net zwanger bent of annuleer het vast.
  8. Zorg dat je altijd kleingeld bij je hebt voor openbare toiletten want je moet waarschijnlijk vaak en overal plassen.
  9. Let tijdens je zwangerschap op dat je non toxische verf gebruikt voor de kinderkamer (of waar je dan ook gaat klussen).
  10. Er bestaan natuurlijke kraampakketen. Met fijne producten voor jou en je kindje. Zoals bijvoorbeeld een cordring in plaats van een plastic navelstrengklem. Dit zit niet zo in de weg omdat het veel kleiner is.