Het erkennen van de ongeboren vrucht is zo’n gekke officiĆ«le toestand op het stadhuis. We zijn niet getrouwd en we hebben geen geregistreerd partnerschap maar we wilden beide juridisch ouderschap.

We kozen voor Rob’s achternaam; van der Burgt. Leek me makkelijker dan de mijne; Belou. Mensen weten nooit hoe het geschreven wordt of hoe ze het moeten uitspreken. En toen kwam ik erachter dat van der Burgt ook een moeilijke naam is. Der met een r, en Burgt met een g. Ach, het went wel. Bovendien kan ik het lekker verHollywoodten; ‘Venderburkt’. Love dat. Alle kinderen die geboren worden in ons gezin krijgen nu dezelfde achternaam als de eerstgeborene. Een tweede kind kan dus niet mijn achternaam krijgen als we dat zouden willen.

Als je als stel gaat erkennen dat je samen een ongeboren vrucht hebt gemaakt en die ongeboren vrucht wordt een baby en die baby wordt geboren… Dan wordt daarmee ook nog het fiscaal partnerschap geboren.

‘Als u een kind hebt, heeft dit gevolgen voor de belasting die u moet betalen of terugkrijgt. U hoeft niet aan ons door te geven dat u een kind krijgt. Wij krijgen deze informatie van uw gemeente.’

– Belastingdienst

En zo kregen we een brief of we alle zorgtoeslag voor dat jaar wilden terugbetalen. Dat was best wel kut want het was best wel veel. Als ze aan het begin van een kalenderjaar was geboren was dat aanzienlijk minder geweest.

Tip: Check wat je moet gaan teruggeven en zet je toeslag maandelijks opzij als je net zwanger bent of zet het stop.