Het is een tegenstelling; duurzaamheid en kinderen of mensen eigenlijk. Onze aarde is overbevolkt en wordt nooit meer zo fris en groen als ze ooit was.

Naar een schatting van de Verenigde Naties stond de teller in 2017 op 7.6 miljard mensen mondiaal. Elke dag komen er 227.000 mensen bij. Dat komt neer op 83 miljoen mensen per jaar. Om een beeld te geven: Dat is per dag ongeveer 4.5 x het bezoekersaantal van Lowlands. En het staat ook zo ongeveer gelijk aan alle inwoners van Groningen. Ik schrik daar best wel van. Maar het weerhield me er niet van toch een kind te willen.

De wens een kind op de wereld te zetten was groter dan het belang van een gezonder klimaat en dat voelt heel scheef. Ik wil mijn kinderwens niet negeren en ik ben niet de enige.

Soms voelt het of ik dat met iets moet compenseren. Een kind op de wereld zetten is het vervuilendste wat je kunt doen naast zelf leven. Het is zo groot, hard en zwaar.

Nu je hier toch bent, kun je je maar beter goed voelen over jezelf en je keuzes. Daar heb je alle recht op. Hoe je dat dan ook wilt invullen ❤️ Er zijn dingen die je kunt doen. Ik ben ervan overtuigd dat muziek en beeldende kunst je helpen het leven lichter te maken. Daarnaast kun je veganistisch eten, stoppen met vliegen, zo min mogelijk spullen kopen en zo veel mogelijk bomen planten.

We hebben afgelopen tijd nogal wat documentaires gekeken. Er staan een paar op Netflix die me enorm aan het denken hebben gezet. Het heeft voor mooie inzichten en discussies gezorgd. Zo eten we sinds een half jaar *plantbased. Daarmee hopen we iets goed te doen. Het voelt in ieder geval goed. Soms zo goed dat ik denk dat ik best wat langer kan douchen. Maar nu de wasmachine hier elke dag draait is dat eigenlijk al gecompenseerd. Oef. Reality.

*Waarom zeg ik plantbased en niet veganistisch? Daar zit een verschil. Veganist ben je voor de dieren en met alleen plantaardig eten ben je nog geen vegan. Voor het gemak zeg ik trouwens wel vaak dat ik vegan eet. Maar los daarvan. Ik loop (nog) wel op leren schoenen en ik gebruik ook nog wol, lanoline en bijenwas. Een veganist gebruikt niets van dierlijke oorsprong.