We sliepen op een zogenaamd grondbed en het werd steeds moeilijker voor mij om daarvan op te staan tijdens mijn zwangerschap. We kochten een echt bed. Deze hoefde na overleg met verloskundige en kraamzorg gelukkig niet op klossen. Ik wilde dat niet vanwege mijn nachtmerries.

Naast het bevalplan dacht ik er aan hoe we de kraamweek wilden ervaren. De gedachte dat er iemand in mijn huis is en klusjes doet vond ik beklemmend. Ik ben best wel specifiek in hoe ik dingen wil en doe. Het voelde meer alsof het gedoe zou zijn dan dat het handig was als hulp.

De natuurlijke kraamzorg waarvoor ik koos, beloofde mij dat de verzorging van mij en mijn baby centraal zou staan in een rustige omgeving. De kraamverzorgende zou aandacht geven aan rust, ritme, geborgenheid en omhulling. Ze zou mij voedingsadvies geven voor een goed herstel en gebruik maken van kruidenthee├źn. Ik verheugde me op het stoombadje en de ritmische voetinwrijvingen die ik kon verwachten volgens de website.

Dit klonk zo gek nog niet. Het was heel anders dan ik al die tijd voor me zag. Hoe het zou uitpakken moest ik nog even afwachten.