We waren bezig met het idee om te verhuizen en hebben wat rondgekeken in Haarlem en Amsterdam. We dachten er tijdens de zomer van 2016 veel over na hoe we wilden wonen. We hadden geen vakantie gepland maar gingen een aantal weekenden kamperen op natuurcampings. Dat gaf ons het inzicht dat we groen wilden wonen. Weg uit de stad.

We droomden ervan om ruimtelijk te wonen met veel groen, wat kippen en een eetbare tuin. Met daarin bijvoorbeeld genoeg tomaten om te onderzoeken hoe we lekkere pure ketchup maken. Het leek ons ontzettend leuk om het groeiproces van natuurlijke voeding van dichtbij te ervaren en daarna met de oogst te experimenteren.

In juli 2016 hoorden we via via over Oosterwold. Een nieuwe wijk tussen Almere en Zeewolde. Tot nu leek emigreren naar Zweden bijna de beste optie maar Oosterwold klonk perfect. Na ons verdiept te hebben in een collectief project en drie andere locaties waar we zelf wilden bouwen, zijn we nu eindelijk tevreden over de locatie waar we gaan bouwen.

In Oosterwold regel je de complete bouw zelf. De meeste buren leren elkaar kennen voor er ├╝berhaupt iets gebouwd is. Niet alleen je eigen huis maar ook alle publieke delen regel je gezamenlijk. Je bouwt er samen aan je toekomst.

De gemeente heeft een passieve rol waar je de formaliteiten meld en zij checken of je je aan de regels houdt. We wisten nog niet precies wat we wilden of budgetwise konden gaan bouwen, dat maakte het naast heel leuk, soms ook bijzonder stressvol. Op onderzoek! Wat zijn er een hoop bouwers…